Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Моята сполучлива лазаня

Моята сполучлива лазаня

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Моята сполучлива лазаня
Снимка: Нина Иванова Иванова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
125 мин.
Общо
165 мин.
Порции
5
"Има десетки рецепти за приготвянето на лазаня, но ние предпочитаме да се доверим на някоя, която е изпитана и сполучлива"

Необходими Продукти

  • телешка кайма - 450 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • доматен сос - 400 мл
  • доматена паста - 1 с.л.
  • бульон - 150 мл пилешки
  • захар - 1 ч.л.
  • босилек - 1 с.л. пресен, нарязан
  • риган - 1 ч.л. сух
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • магданоз - 1 с.л. нарязан, пресен
  • кори за лазаня - 15 листа
  • яйца - 1 бр.
  • индийско орехче - малка щипка
  • моцарела - 200 г настъргана
  • рикота - 250 г
  • пармезан - 70 г
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука и чесъна на ситно. Загрейте олиото в дълбок съд на котлона на умерена температура. Сложете каймата и я запържете като с шпатула я раздробите на дребни парченца.

Пържете, докато промени цвета си за около 10 мин. Добавете нарязаните лук и чесън. Пържете още около 5 мин, като разбърквате. Добавете захарта, нарязаните магданоз и босилек, ригана, черния пипер и доматената паста. Разбъркайте и гответе около минута.

Добавете доматения сос и бульона. Отново разбъркайте и намалете силата на котлона. Оставете соса да къкри на много слаб котлон около час или докато се сгъсти. Разбърквайте периодично.

В купа разбъркайте рикотата с яйцето и индийското орехче. Приберете в хладилника до сглобяването на лазанята.

Половин час преди сглобяването на лазанята сложете корите за лазаня в съд и налейте топла вода. Оставете корите да омекнат в топлата вода за около 30 мин.

Подгответе тава с размери 30/20 см. Аз използвам понякога алуминиева тава за еднократна употреба. Сипете около 1/4 от соса с кайма на дъното и разпределете хубаво. Върху соса подредете кори за лазаня. Намажете с рикотения сос, а върху него поръсете с настъргана моцарела.

Разпределете още една част от соса с кайма и поръсете с пармезан. Повторете подредбата на пластовете още 2 пъти, като завършите последния ред с настърган пармезан и моцарела. Общо лазанята е от 3 слоя кори и сосове.

Сложете капак от алуминиево фолио и запечете във фурна за 25 мин в предварително загрята фурна на 200°C.

Махнете капака от фолио и запечете още 25 мин докато се зачервят приятно сирената отгоре.

При готовност извадете сполучливата лазаня и оставете да се охлади за около 15 мин.

Нарежете и поднесете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: