Начин на приготвяне
Почистената и измита 500 г бамя сложих за 4-5 минути във вряща подсолена вода. Извадих и отцедих.
Задуших в олио и малко вода 1 глава нарязан лук. Като омекна, добавих 1 настърган морков и 3-4 скилидки ситно нарязан чесън.
Като остана на мазнина, добавих 3 настъргани домата, 1 с.л. лютеница (нямах доматено пюре) и 1 ч.л червен пипер.
Като поизвря, сложих бамята и сипах вода малко над нея. Варих под капак около 20 минути на 5 от 9 степени на котлона.
Овкусих яхнията със сол, магданоз и сока от 1 лимон.
В малко студена вода размих 1 с.л. брашно, налях, леко разбърках и след 5 минути е готово!
На тези, които обичат бамя, много ще им хареса тази бамя яхния! Наздраве!