Начин на приготвяне
Нарежете лука и чесъна на ситно. Загрейте олиото в дълбок съд на котлона на умерена температура. Сложете каймата и я запържете като с шпатула я раздробите на дребни парченца.
Пържете, докато промени цвета си за около 10 мин. Добавете нарязаните лук и чесън. Пържете още около 5 мин, като разбърквате. Добавете захарта, нарязаните магданоз и босилек, ригана, черния пипер и доматената паста. Разбъркайте и гответе около минута.
Добавете доматения сос и бульона. Отново разбъркайте и намалете силата на котлона. Оставете соса да къкри на много слаб котлон около час или докато се сгъсти. Разбърквайте периодично.
В купа разбъркайте рикотата с яйцето и индийското орехче. Приберете в хладилника до сглобяването на лазанята.
Половин час преди сглобяването на лазанята сложете корите за лазаня в съд и налейте топла вода. Оставете корите да омекнат в топлата вода за около 30 мин.
Подгответе тава с размери 30/20 см. Аз използвам понякога алуминиева тава за еднократна употреба. Сипете около 1/4 от соса с кайма на дъното и разпределете хубаво. Върху соса подредете кори за лазаня. Намажете с рикотения сос, а върху него поръсете с настъргана моцарела.
Разпределете още една част от соса с кайма и поръсете с пармезан. Повторете подредбата на пластовете още 2 пъти, като завършите последния ред с настърган пармезан и моцарела. Общо лазанята е от 3 слоя кори и сосове.
Сложете капак от алуминиево фолио и запечете във фурна за 25 мин в предварително загрята фурна на 200°C.
Махнете капака от фолио и запечете още 25 мин докато се зачервят приятно сирената отгоре.
При готовност извадете сполучливата лазаня и оставете да се охлади за около 15 мин.
Нарежете и поднесете.