Начин на приготвяне
Измийте и нарежете патладжаните на две половинки. Издълбайте всяка, като оставяте около 1 см борд. Вътрешността запазете, тя ще ви трябва за плънката. Посолете всичко със сол и оставете за 1 час, за да се отцеди горчивината им.
Нарежете лука и чесъна на дребно. Моркова настържете на едро ренде.
Обелете и нарежете доматите на дребни кубчета.
След като патладжаните са се отцедили, ги измийте и подсушете. Нарежете вътрешността на дребно.
Загрейте зехтина и задушете в него нарязаните лук, чесън и морков. Щом останат само на мазнина, прибавете нарязаните парчета патладжан. Запържете и тях за кратко.
Добавете каймата, която предварително сте смесили с малко студена вода. Запържете и нея.
Накрая прибавете доматите, пресния босилек, черния пипер и сол на вкус. Гответе 10-15 минути, като разбърквате периодично, докато се сгъсти.
Намажете с мазнина тава и сложете лодките от патладжан. Напълнете ги с плънката и сложете да се пекат в загряна фурна на 200 градуса за 30-40 минути.
Извадете от фурната и наредете моцарелата. Върнете сполучливите пълнени патладжани за още 10 минути, колкото да се разтопи.
Добър апетит!