Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Яйца»Тортия»Моята сполучлива тортия

Моята сполучлива тортия

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Моята сполучлива тортия11 / 11
07/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
33 мин.
Порции
6
"Отворете широко вратите на дома си за всички, които искат да опитат вкусна тортия"

Необходими Продукти

  • картофи - 4 бр. средни
  • лук - 1 глава
  • яйца - 6 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • олио - за пържене (или зехтин)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвям тортия от всякакви зеленчуци, а в някои комбинации добавям дори шунка. Картофената тортия обаче си е класика и ми е любима. Тя може да се направи само от картофи, но най-често срещана е в комбинация с лук. Ако се добави и скилидка чесън - става още по-апетитно.

Макар една тортия да изглежда нещо съвсем елементарно, тя също има своите малки особености и изисквания, за да стане хубава и сполучлива и не на последно място - автентична.

Ще ви предам моят опит в направата ѝ, макар че в други свои подобни рецепти също съм обяснявала подробно. Сега обаче ще си говорим за класика...

Картофите и лукът се обелват и режат по следният начин - лук - на тънки полумесеци, картофи - на произволни по големина, но сравнително тънки люспи. Ако слагате чесън, него също нарежете но на по=едро, за да не загаря.

Взима се тиган с незалепващо дъно, при мен за тези продукти беше с диаметър 27 см, но няма да е зле и да е по-малък, за да стане тортията по-дебеличка.

Олиото се загрява на умерен огън, това е важно.

Зеленчуците се слагат да се пържат или по-скоро да омекват с малко сол. Те са много и олиото не е нужно да ги покрива, не трябва. Бъркат се често, тъй като не са на един пласт и така се сготвят равномерно. Не трябва да стават хрупкави и с коричка, но ако тук-там ви се позапържат повечко, не е проблем, намалете малко огъня и имайте търпение. При бъркането картофите ще се начупват или смачкват, така трябва.

Когато са напълно сготвени, се прецеждат и малко от олиото се запазва. Оставят се за 3-4 минутки да поизстинат и се смесват и разбъркват добре с яйцата - добре разбити. Сместа се посолява.

Тигана се връща на огъня с малкото заделено олио и сместа за тортията се изсипва в него и се заравнява.

Оттук нататък се процедира според вкуса - ако искате сочна тортия с коричка, но почти течна сърцевина (казват, че така се прави най- истинската и хубава тортия еспаньола), тогава се запича на силен огън за кратко, обръща се върху чиния с диаметър по-голям от този на тигана (бързо, но внимателно, за да не се разтече яйцето).

Приплъзва се обратно в тигана и се запича за кратко и от другата страна. Плъзва се в чиния и готово.

За по-плътна тортия печете на слаб до умерен огън около 3-4 минути от всяка страна. Може да повдигате с шпатула, за да поглеждате да не ви загори отдолу.

Готовата сполучлива тортия може да консумирате топла или изстинала.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#234774
Потребител#234774
лесно и вкусно
09.07.2019 21:51