Начин на приготвяне
Нарежете лука и чесъна на ситно. Загрейте зехтина на умерена температура в дълбок съд на котлона. Запържете лука и чесъна за около 1 минута и добавете каймата. Пържете, като разбърквате и натискате с шпатулата, докато каймата се раздроби на малки трохи и промени цвета си - или за около 10 мин.
Добавете виното, пръчката канела и овкусете със сол и черен пипер на вкус. Като заври, добавете доматите на кубчета (или доматения сос) и доматеното пюре. Добавете и щипката захар. Разбъркайте, намалете силата на котлона и оставете соса да ври около 40 мин. или докато се изпари течността.
Накрая добавете нарязания магданоз и махнете пръчката канела.
Междувременно, докато сосът ври, сварете макароните според инструкциите на производителя. Отцедете и върнете тенджерата на котлона за около минута. Добавете маслото и разбъркайте хубаво, за да се разнесе маслото по всички макарони. Отстранете от котлона.
Направете соса Бшамел, като загреете маслото в съд на котлона на умерена температура. Добавете брашното и бъркайки непрекъснато го запържете за около минута до златисто. Добавете на тънка струйка прясното мляко и бъркайте с телена бъркалка, за да не се образуват бучки.
Гответе около 5 мин или докато се сгъсти. Отстранете и оставете да се охлади за около 5 мин. Добавете яйцето и индйското орехче. Разбъркайте хубаво.
Намажете дълбока тава с масло. Разпределете половината от сварените макарони на дъното. Поръсете с пармезан. Разпределете плънката с кайма и отново поръсете с пармезан. Разпределете втората част от макароните.
Най-отгоре сипете Бешамела, загладете и разпределете останалия пармезан върху макароните с кайма.
Печете макарони с кайма на фурна по гръцки около 180°C за около 40 мин.
При готовност оставете да се охлади за около 15 мин и тогава нарежете на порции.