Начин на приготвяне
Пъстървата почистваме от перки, хриле и коремни вътрешности. Люспите не отстранявам, защото ще използвам само рибното филето ѝ за консумация.
Ако обичате кожата на рибата, тогава ще трябва да я почистите от люспи. Аз лично я предпочитам по този начин, защото става по-бързо.
Почистената и измита риба овкусяваме със сол и черен пипер. Изцеждаме сока от цитрусите и го смесваме със зехтина.
Заливаме рибата с лимонения дресинг и фолираме съда за 1 час на хладно.
Най-вкусна ще стане обаче, ако я приберете в хладилник за едно денонощие. Заслужава си чакането.
След което (или на следващия ден) приготвяме книжни пакетчета от алуминиево фолио.
Изрязваме правоъгълник, който е съобразен с големината на рибата.
Намазняваме добре повърхността. Поставяме рибата и прибавяме 1/3 от лимонената марината.
В кухината поставяме по 2-3 лимонени резена и стръкче пресен копър.
Така процедираме с трите пъстърви.
Прищъпваме двата края на фолиото и накрая горната част, оформяйки плик, в който ще се изпече пъстървата.
Подреждаме опакованата риба в подходяща тавичка и я поставяме във фурната.
Изпичаме рибата до готовност, като термичната обработка е около 20-25 минути.
Не се притеснявайте, ако по време на термичната обработка част от соковете се излее в тигана. Те ще влязат в дресинга по-късно.
Щом пъстървата се изпече, я оставяме за 10-20 минути на страна да почине.
Отстраняваме фолиото и махаме кожата на рибата. Поставяме печената пъстърва я в порционни чинии.
В нагорещен тиган загряваме маслото, прибавяме лимонения рибен сос от печенето и каперсите.
Намаляваме температурата и прибавяме скилидките чесън цели, стрития ароматен риган и нарязания копър. Сосът е готов.
Махаме скилидките, защото те вече са овкусили с аромати.
Заливаме рибата на фурна със соса, непосредствено преди консумация.
Аз сполучливата риба по гръцки на фурна гарнирам с още лайм, защото съм луда по цитрусите.