Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в топлата вода. Пресейте брашното в купа. Излейте водата, добавете зехтина и солта и замесете меко тесто. Сложете го в набрашнена купа, намажете със зехтин и покрийте купата с парче найлон и навлажнена кърпа. Оставете на топло, докато тестото удвои обема си.
Докато това става, пригответе плънката. Загрейте кафяна чашка зехтин в голям и удобен тиган. Нарежете зеленчуците на еднакви по големина парчета. Запържете лука за 3 мин, сложете патладжана и запържете и него за 3 мин, следва картофа - отново 3 мин пържене, идва ред на чушката и тиквичката - тях сложете заедно и запържете отново 3 мин.
Накрая добавете доматите. Овкусете със сол, щипка черен пипер и ситно нарязан пресен розмарин. Налейте чашка топла вода и задушете, докато зеленчуците останат на мазнина.
Поредността и времето за пържене на зеленчуците е много важна, ако искате да станат хем сготвени, хем леко хрупкави. Оставете плънката да се охлади.
Втасалото тесто разделете на две парчета, едното от които по-малко. По голямото разточете на хартия за печене и прехвърлете в тава като краищата оставете да прехвърлят леко борда.
Изсипете плънката и подравнете питката. Разточете по-малкото парче тесто, покрийте зеленчуците и подгънете краищата на тестото навътре, като ги надиплите. Поръсете с малко едра морска сол.
Оставете за 15 мин да си почине тестото. Изпечете пълнената питка на 190 г в предварително загрята фурна до приятен загар на пълнената питка Рататуй.