Начин на приготвяне
В тенджерка нарязах на ситно лука и чесъна, добавих половината олио и запържих, докато поомекнат.
Добавих обелените и нарязани на кубчета домати, подправих и оставих да ври, докато се сгъсти.
Тиквички, патладжан и твърдите домати нарязах на тънки колелца.
Патладжана сложих в купа, посолих и налях вода да постои за 20 минути, след което отцедих.
Гъбите почистих и измих. В тава с диаметър 26 см изсипах соса и върху него наредих от всички зеленчуци, полях останалата мазнина върху тях, поръсих сол и добавих още мащерка.
Покрих рататуя с алуминиево фолио и пекох на 180 градуса за 20 минути, след което махнах фолиото и запекох до готовност.
Рататуй с гъби е леко зеленчуково ястие, вдъхновено от френската кухня.