Начин на приготвяне
Обелете и нарежете картофа. Сложете го да се вари в подсолена вода и когато е почти готов добавете граха и трите скилидки чесън.
Когато е замразен грахът се приготвя бързо, затова варете 10-15 минути или толкова, колкото ви казва указанието на пакета.
Ако е останала много вода от варенето, отстранете част от нея и заделете, за да регулирате впоследствие гъстотата на супата, ако е необходимо.
Изсискайте сока от лимон при зеленчуците и оставете да изстинат.
Сложете четвъртата скилидка чесън, киселото мляко, зехтина, сол и подправките и пасирайте до гладък, не много гъст крем. Може да си добавите още лимонов сок или подправка, която искате да преобладава.
В случай, че не сте успели да пасирате до съвършена гладкост и са останали люспички от граха, прецедете през фина цедка и ще се справите с този проблем.
Така би било и по-добре за храносмилането, защото люспите от бобовите растения са трудносмилаеми.
Охладете супата и поднесете като предястие в топлите летни дни, поръсена с ароматен зехтин екстра върджин и още сушен копър.
Добър апетит!