Начин на приготвяне
Замесваме тестото от вечерта. В купа сипваме киселото мляко и смесваме с бакпулвера. Разбъркваме добре. Наливаме леко затоплена вода и прибавяме сол, захар, суха мая и олио.
Разбъркваме с бъркалка и постепенно сипваме брашно, колкото е необходимо за еластично и нелепнещо тесто (приблизително 500-600 г).
Слагаме тестото в найлонов плик, завързваме и оставяме в хладилника за цяла нощ.
През деня вече оформяме баничките, като втасалото тесто изваждаме от хладилника, намазваме с олио и правим на топки, внимателно без да премесваме, да не спада много тестото.
Оставяме завити с найлонче за 15 минути на стайна температура.
После всяка топка тесто разтегляме с ръце, върху намазан с олио плот.
Смесваме разбито яйце (1 бр.) с олио (3 с.л.). Оформената кора за баничка, намазваме с яйцето, напръскваме с разтопено краве масло и наръсваме с натрошено сирене.
Навиваме малки вити банички като охлювчета и подреждаме в тава върху намазана с олио хартия за печене. Когато са готови всички банички, отгоре всяка намазваме с яйце и поливаме с малко разтопено краве масло.
Оставяме да втасат и печем в нагрята предварително на 180 градуса фурна до златисто.
Като извадим от фурната, намазваме сполучливите домашни банички с вода и завиваме с кърпа да омекнат.
Сервираме с кисело мляко или айран.