Начин на приготвяне
Фурна - 190-200 градуса;
Плоска тава покрита с хартия за печене.
В купа се изсипва брашното, захарта и солта, разбъркват се с телена бъркалка. Добавя се студеното масло на кубчета и с ръчен блендер или с пръстите на ръката сместа се довежда до трохи. Прибавя се малко по малко от ледената вода, за да направи спойка.
Не е необходимо да се използва цялото количество вода. Щом се оформи тесто, което може да се захване с ръка и да остави белег от пръстите, означава, че е готово. Завива се във фолио, оформя се на плочка и се оставя за 30-40 мин в хладилник.
Франджипан
През това време се приготвя бадемов франджипан, като се смесват смлените бадеми и захарта и се поставят в миксер за тесто на бавна скорост. Това е миксерът с голямата перка на дъното. Добавя се маслото, разбива се и се прибавя яйцето и се разбива до паста. Изважда се от миксера, поставя се в купа и се оставя в хладилник до ползването му.
В купа се смесват почистените от костилката и разполовени кайсии, захарта, лимончелото, разбъркват се. Покриват се и се оставят настрана.
Изважда се охладеното тесто и се разточва в кръг с диаметър около 30-32 см. Удобно е да се разточва върху хартия за печене и с нея да се пренесе в тавата.
Намазва се с франджипана, той е гъста паста и може да се ползва сервизен нож, като се оставят около 5 см от външните страни ненамазани, това ще е бордът на галета.
Върху него се подреждат кайсиите, една до друга половинките, поръсват се със захар, за да се получи малко карамелен ефект, и се поръсва с филиран бадем.
Затваря се внимателно бордът на тестото към центъра, като се сгъва като плисе.
Поставя се в тавата. Тестото се намазва посредством четка с малко прясно мляко или сметана.
Пече се на 190-200 градуса за около 30-40 минути.
След като е готово изпечен се оставя да се охлади за 15-20 минути в тавата, защото е много крехък, след това се охлажда върху решетка. Поднася се с топка заквасена сметана.
Предлагам рецепта за Галет с кайсии, който може да се приготви и с други плодове - сливи, праскови. Разбира се, че е съвсем възможно да не се приготвя франджипан, тогава ще се получи по-беден на вкус Галет с кайсии/праскови, сливи, като начинът на изработка на тестото си остава същ, по избор е.