Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Фокача с кайсии и прошуто

Фокача с кайсии и прошуто

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Фокача с кайсии и прошуто
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 3
04/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
2
"Вкусна комбинация, небрежен шик и неповторим аромат - така най-добре можем да опишем това предложение"

Необходими Продукти

  • за фокачата
  • брашно - 480 г бяло плюс за поръсване и доизмесване
  • зехтин - 3 с.л.
  • мая - 1 пакет суха (7 г)
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 250 мл приятно топла
  • за гарниране
  • кайсии - 6 бр.
  • козе сирене - 150 г
  • прошуто - 50 - 100 г
  • зехтин - 3 с.л. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе тестото за фокачата като пресеете брашното и солта в купа. Добавете маята, зехтина и топлата вода и замесете тесто.

Оформете го на топка, намажете купата и тестото със зехтин и покрийте с кърпа.

Оставете тестото да втаса за около 40 минути. При готовност разделете тестото на две.

Оформете с точилка или с ръце кръг или правоъгълник с големина по желание и според тавата, която ще използвате.

Тестото не трябва да е разточено на много тънко за фокача. Поставете разточеното тесто в намазана тава със зехтин или застлана с хартия за печене.

Направете с пръсти малки набождания по тестото да се получат улейчета и намажете със зехтин.

Отгоре наръсете с натрошеното на малки парчета козе сирене. Върху сиренето подредете нарязаните на тънки парчета кайсии.

Изпечете в загрята фурна на 180 градуса за около 20 мин. Извадете и оставете да поизстине. Нарежете на парчета и отгоре небрежно поставете по едно тънко парче прошуто.

Фокачата с кайсии и прошуто е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: