Начин на приготвяне
Чашата е с вместимост от 200 мл.
Имах чаена чаша извара и няколко кайсии, които вече трябваше да оползотворя. И така се роди идеята за моя сладкиш с извара, който стана чудесен.
Естествено, не съм открила топлата вода, всички правят сладкиши с кайсии, особено сега, когато им е сезонът.
Аз пък и извара често ползвам в моите десерти.
И така:
В купа сложих продуктите, изварата, захарта, яйцата, мекото масло и ванилията. С пасатора разбих сместа до пухкав крем. След това добавих брашното с бакпулвера и бърках с лъжица. Полученото тесто е гъсто.
Намазах тавичка с диаметър 26 см с меко масло и изсипах сместа. Заравних с лъжица. Отгоре подредих парченца кайсии, няколко половинки и повечко тънки резенчета.
Поръсих с малко кафява захар.
Пекох летния сладкиш на 180 °C до суха клечка около 25 мин. Зависи от фурната. Наблюдавайте. Аз предпочитам добре изпечена коричка.
Охладих и поръсих съвсем леко с пудра захар. Може и без нея.
Невероятно вкусен десерт с нежна текстура, идеално контрастиращ вкус, маслена сладост на тестото и лека киселост от кайсиите!
Ако желаете, опитайте тази рецепта за сладкиш с кайсии и извара.