Начин на приготвяне
Сварете картофа в подсолена вода. Трябва да остане по-твърд, а не разварен.
Загрейте зехтина на слаб огън и в него сложете чесъна, нарязан на филийки, и пресния лук - накълцан. Когато замирише приятно добавете спанака, почистен от дръжки, измит и нарязан на едро. Сложете малко сол, задушете докато омекне и отстранете от огъня.
В купа настържете картофа, когато е вече почти изстинал. Добавете спанака, също почти изстинал. Чукнете едно яйце размер XL (или две малки). Посолете и подправете с черен пипер и лъжичка лимонов сок. Разбъркайте добре до хомогенна смес.
Във форми за мъфини или удобни огнеупорни чашки, предварително намаслени или покрити с алуминиево фолио (също намазнено, за да не залепва), слагайте от сместта и оформяйте гнезда.
Във вътрешността на всяко гнезденце поставяйте парченца козе сирене, а отгоре или яйчен жълтък, или само белтък, за да станат по-шарени. Ако е нужно използвайте повече яйца от описаните като количество в рецептата, взависимост колко са големи формите ви и съответно гнездата.
Печете в загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути или докато яйцата хванат коричка.
Добър апетит!