Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Кейкова форма покрита с хартия за печене 26/13 см.
В купа се счупват яйцата, добавя се захарта и бадемовата есенция. Есенцията бадем, която ползвам, е изключително силна на аромат, затова добавям само 1 капка.
Разбива се с миксер за около 4-5 минути, докато сместа стане лека, пухкава и светла.
Добавя се киселото мляко, разбива се на ниски обороти, следва зехтинът и се разбива за още 1-2 мин., докато се приеме.
Накрая се прибавя брашното с бакпулвера и отново се разбива, докато се приеме. След като сместа е напълно гладка се прибавят нарязани на едри кубчета около 4-5 кайсии и хубаво се разбърква с шпатула, за да се разпределят правилно. Готовата смес се изсипва в кейковата форма, заглажда се.
Останалите кайсии, те са около 2 бр., се разполовяват и всяка половинка се нарязва на средно тънки резени. Подреждат се в средата на кейка. Посипват се с кафява захар. Отстрани се посипва обилно филиран бадем.
Пече се на 180 градуса за около 45-50 мин.
Охлажда се в самата форма за около 15 мин. и след това се охлажда напълно върху решетка.
Източник: Fatto in casa da Benedetta