Зелеви сармички с праз и целина

ЗорицаЗорица
Гуру
975
8k
4k
3k
6
14/07/2019
Приготвяне25 мин.
Готвене60 мин.
Общо85 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо920
  • Преглеждания за месеца20
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделят се големите листа на зелето и се режат наполовина, като се изрязват жилките. По-малките зелеви листа оставяме цели.

Приготвяме си толкова листа, колкото сарми може да побере тенджерката, в която ще ги варим. Останалите листа нарязваме на ситно, като си оставяме няколко по-едри цели.

Морковите обелваме и настъргваме на едро.

Празият лук и чесъна накълцваме на ситно, а целината - нарязваме на кубчета.

Прехвърляме ги в тиган и леко запържваме, добавяме и накълцаните зелеви листа. Поливаме с малко олио и добавяме ориза, бъркаме докато стане прозрачен и наливаме водата. Изчакваме, докато плънката се сгъсти и овкусяваме с подправките - майорана, чубрица, сол, черен пипер и кимион.

С получената плънка пълним зелевите листа, като ги навиваме на стегнати сарми и ги прехвърляме в тенджера, на дъното на която сме сложили обърната чиния. Върху нея слагаме два-три цели зелеви листа и платно подреждаме сармите една до друга.

Върху тях слагаме пак няколко цели зелеви листа, поливаме със зеленчуков бульон, колкото да ги покрие и притискаме с чиния.

Варим зелевите сармички на не много силен котлон около 45-50 минути.

По желание може да поднесете постните зелеви сармички полети с разкошния сос за сарми и поръсени със ситно нарязан копър.

Добър апетит!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар