Начин на приготвяне
Отделят се големите листа на зелето и се режат наполовина, като се изрязват жилките. По-малките зелеви листа оставяме цели.
Приготвяме си толкова листа, колкото сарми може да побере тенджерката, в която ще ги варим. Останалите листа нарязваме на ситно, като си оставяме няколко по-едри цели.
Морковите обелваме и настъргваме на едро.
Празият лук и чесъна накълцваме на ситно, а целината - нарязваме на кубчета.
Прехвърляме ги в тиган и леко запържваме, добавяме и накълцаните зелеви листа. Поливаме с малко олио и добавяме ориза, бъркаме докато стане прозрачен и наливаме водата. Изчакваме, докато плънката се сгъсти и овкусяваме с подправките - майорана, чубрица, сол, черен пипер и кимион.
С получената плънка пълним зелевите листа, като ги навиваме на стегнати сарми и ги прехвърляме в тенджера, на дъното на която сме сложили обърната чиния. Върху нея слагаме два-три цели зелеви листа и платно подреждаме сармите една до друга.
Върху тях слагаме пак няколко цели зелеви листа, поливаме със зеленчуков бульон, колкото да ги покрие и притискаме с чиния.
Варим зелевите сармички на не много силен котлон около 45-50 минути.
По желание може да поднесете постните зелеви сармички полети с разкошния сос за сарми и поръсени със ситно нарязан копър.
Добър апетит!