Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сармички с праз и целина

Зелеви сармички с праз и целина

ЗориЗори
Гуру
1k11k5k7
Зелеви сармички с праз и целина
Снимка: Зори
8 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 малка зелка или буркан стерилизирани листа за сарми
  • праз лук - 2 стръка
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • ориз - 1 к.ч.
  • вода - 1 к.ч.
  • зеленчуков бульон
  • чубрица - ронена
  • майорана
  • черен пипер
  • кимион
  • сол
  • копър - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделят се големите листа на зелето и се режат наполовина, като се изрязват жилките. По-малките зелеви листа оставяме цели.

Приготвяме си толкова листа, колкото сарми може да побере тенджерката, в която ще ги варим. Останалите листа нарязваме на ситно, като си оставяме няколко по-едри цели.

Морковите обелваме и настъргваме на едро.

Празият лук и чесъна накълцваме на ситно, а целината - нарязваме на кубчета.

Прехвърляме ги в тиган и леко запържваме, добавяме и накълцаните зелеви листа. Поливаме с малко олио и добавяме ориза, бъркаме докато стане прозрачен и наливаме водата. Изчакваме, докато плънката се сгъсти и овкусяваме с подправките - майорана, чубрица, сол, черен пипер и кимион.

С получената плънка пълним зелевите листа, като ги навиваме на стегнати сарми и ги прехвърляме в тенджера, на дъното на която сме сложили обърната чиния. Върху нея слагаме два-три цели зелеви листа и платно подреждаме сармите една до друга.

Върху тях слагаме пак няколко цели зелеви листа, поливаме със зеленчуков бульон, колкото да ги покрие и притискаме с чиния.

Варим зелевите сармички на не много силен котлон около 45-50 минути.

По желание може да поднесете постните зелеви сармички полети с разкошния сос за сарми и поръсени със ситно нарязан копър.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: