Турска оризова супа

ЗорицаЗорицаГуру94525629154
16/07/2019
"Икономична и много лесна за приготвяне супа, с която да зарадвате всички вкъщи "
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо573
  • Преглеждания за месеца89
  • Преглеждания за седмицата21
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пикантна Турска супа (Ezogelin Corbasi) с ориз, жълта леща и булгур

Супата се сервира предимно по време на Рамазан. Смята се, че рецептата произхожда от Южна Турция, но днес е популярна и обичана в цяла Турция.

Името на супата Ezogelin Corbasi идва от съчетанието на думите млада невеста (gelin), нейното име Езо и супа (сorbasi) – на български можем да го преведем като „Супата на невестата Езо“. Легендата разказва, че в дома на младата, но бедна невеста Езо дошли неочаквани гости, домакинята нямала нищо сготвено, а и не били останали много продукти, така че приготвила тази супа от това, което намерила в килера. Гостите много харесали гозбата и похвалили Езо за кулинарните ѝ умения. Ето и как да я приготвим:

Лещата се измива и се слага в тенджера с топлата вода. Добавят се маслото и кубчетата бульон. Ако имате домашен телешки бульон, най-добре използвайте него (1. 5 л). Щом течността заври, котлона се намалява и супата се оставя да къкри 10 минути. След това се добавят измитите ориз и булгур и варенето продължава на умерен огън още 10 минути.

За запръжката:

В тиган се загрява зехтинът с маслото. Добавя се брашното. Запържва се при непрекъснато разбъркване за около минута.

Добавят се почистената от семената и накълцана на ситно люта чушка и подправки на вкус (джоджен, прясно смлян черен пипер и сол). Бърка се непрекъснато и след минутка се прибавя пиперковото (или доматено) пюре и се налива една чаена чаша топла вода.

Разбърква се енергично и получената смес се изсипва в тенджерата при супата. Ако прецените, може да добавите допълнително количество топла вода, защото супата бързо се сгъстява след като поизстине.

Супата се овкусява със сол и черен пипер, разбърква се хубаво и се оставя да покъкри за още десетина минути.

Турската оризова супа се поднася топла, с мек хляб (ekmek), люта чушка и чесън. Може да поднесете гарнирана с листа пресен джоджен и половинка лимон.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Зорица
Зорица
18.07.2019 10:04
Благодаря ти Криси! :)))
2
0
Криси
Криси
16.07.2019 14:11
Страхотна!
3
0