Начин на приготвяне
Пикантна Турска супа (Ezogelin Corbasi) с ориз, жълта леща и булгур
Супата се сервира предимно по време на Рамазан. Смята се, че рецептата произхожда от Южна Турция, но днес е популярна и обичана в цяла Турция.
Името на супата Ezogelin Corbasi идва от съчетанието на думите млада невеста (gelin), нейното име Езо и супа (сorbasi) – на български можем да го преведем като „Супата на невестата Езо“. Легендата разказва, че в дома на младата, но бедна невеста Езо дошли неочаквани гости, домакинята нямала нищо сготвено, а и не били останали много продукти, така че приготвила тази супа от това, което намерила в килера. Гостите много харесали гозбата и похвалили Езо за кулинарните ѝ умения. Ето и как да я приготвим:
Лещата се измива и се слага в тенджера с топлата вода. Добавят се маслото и кубчетата бульон. Ако имате домашен телешки бульон, най-добре използвайте него (1. 5 л). Щом течността заври, котлона се намалява и супата се оставя да къкри 10 минути. След това се добавят измитите ориз и булгур и варенето продължава на умерен огън още 10 минути.
За запръжката:
В тиган се загрява зехтинът с маслото. Добавя се брашното. Запържва се при непрекъснато разбъркване за около минута.
Добавят се почистената от семената и накълцана на ситно люта чушка и подправки на вкус (джоджен, прясно смлян черен пипер и сол). Бърка се непрекъснато и след минутка се прибавя пиперковото (или доматено) пюре и се налива една чаена чаша топла вода.
Разбърква се енергично и получената смес се изсипва в тенджерата при супата. Ако прецените, може да добавите допълнително количество топла вода, защото супата бързо се сгъстява след като поизстине.
Супата се овкусява със сол и черен пипер, разбърква се хубаво и се оставя да покъкри за още десетина минути.
Турската оризова супа се поднася топла, с мек хляб (ekmek), люта чушка и чесън. Може да поднесете гарнирана с листа пресен джоджен и половинка лимон.
Коментари