Начин на приготвяне
Ако имате повече време, измийте и накиснете боба във вода за една нощ (12 часа преди да го готвите). Залейте боба с достатъчно количество вода в тенджерата под налягане.
Добавете нарязаните на ситно червена и люта чушка (без семената), чесън, целина, морков и лук.
Добавете сол, олиото и сухите подправки. Затворете тенджерата и сложете на силен огън.
Когато чорбата заври (от клапана започне да излиза пара), намалете котлона и гответе 30-35 минути.
Ако предварително не сте накиснали боба от вечерта, гответе около 40-45 минути.
Изчакайте десетина минути да падне налягането в тенджерата, отворете капака и сложете наситнените листенца пресен джоджен и при нужда добавете още сол на вкус.
За запръжката сложете малко олио (3 - 4 с.л.) в тиган и запържете брашното до златисто, след това добавете червения пипер. Веднага след това исипете настърганите на ситно ренде домати (без обелките) или доматения сок и постепенно разредете с малко от бобената чорба.
Изсипете запръжката в тенджерата и разбъркайте.
Върнете тенджерата с боб чорбата на котлона и без капак я оставете да покъкри 7-8 минути.
Добър апетит!
Коментари