Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Боб чорба»Боб чорба в тенджера под налягане

Боб чорба в тенджера под налягане

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Боб чорба в тенджера под налягане
Снимка: Зори
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"И на когото не му се чака да приготвянето на боб чорба, да вади тенджерата под налягане"

Необходими Продукти

  • фасул - 400 г
  • лук - 1 голяма глава
  • целина - 1/2 глава
  • чушки - 1 бр. червени
  • люти чушки - 1 бр., малка
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • олио - 1/2 к.ч.
  • сол - 2 ч.л.
  • джоджен - 1 ч.л., сушен
  • девесил - 1 ч.л., сушен
  • чубрица - 1/2 ч.л., ронена
  • джоджен - няколко листенца, ситно нарязани
  • за запръжката
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • брашно - 1 с.л. с връх
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • домати - 1 - 2 бр. или 150 мл доматен сос
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако имате повече време, измийте и накиснете боба във вода за една нощ (12 часа преди да го готвите). Залейте боба с достатъчно количество вода в тенджерата под налягане.

Добавете нарязаните на ситно червена и люта чушка (без семената), чесън, целина, морков и лук.

Добавете сол, олиото и сухите подправки. Затворете тенджерата и сложете на силен огън.

Когато чорбата заври (от клапана започне да излиза пара), намалете котлона и гответе 30-35 минути.

Ако предварително не сте накиснали боба от вечерта, гответе около 40-45 минути.

Изчакайте десетина минути да падне налягането в тенджерата, отворете капака и сложете наситнените листенца пресен джоджен и при нужда добавете още сол на вкус.

За запръжката сложете малко олио (3 - 4 с.л.) в тиган и запържете брашното до златисто, след това добавете червения пипер. Веднага след това исипете настърганите на ситно ренде домати (без обелките) или доматения сок и постепенно разредете с малко от бобената чорба.

Изсипете запръжката в тенджерата и разбъркайте.

Върнете тенджерата с боб чорбата на котлона и без капак я оставете да покъкри 7-8 минути.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Варих повече от час и половина и пак е суров.
16.11.2024 17:22
1
Покажи всички подкоментари