Начин на приготвяне
В тенджерка налейте водата, сложете кравето масло и щипка сол. Преместете съда на котлона и щом течноста заври изсипете брашното наведнъж. Бъркайте докато тестото се отдели от стените на съда.
Отстранете от огъня, изчакайте 5 мин., добавете една с.л. прясно мляко и започнете да прибавяте яйцата едно по едно като бъркате енергично с дървена лъжица.
В голямата тава на печката застелете хартия за печене. Изсипете тестото и подравнете. Не е необходимо да е подравнено еднакво, при печенето то се надува неравномерно, нещо нормално за този вид тесто.
Изпечете блата в предварително загрята на 180 гр. фурна за около 20 мин.
Веднага след изваждането на тавата от фурната обърнете изпечения блат върху памучна кърпа. Навийте на руло. НЕ стягайте!
Разбийте сметаната. Разгънете напълно охладеното руло и го намажете на дебело, поръсете с дребно нарязани ягоди и завийте отново на руло. С останалата сметана и ягоди измажете и украсете еклеровото руло!