Ватрушки с извара и череши

marcheva14marcheva14Мастър Шеф97271058271
19/07/2019
"Името не е важно, важно е сладкишът да е вкусен и ароматен, а този отговаря и на двете условия "
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо97
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • ТЕСТО
  • брашно - 360 г бяло обикновено
  • прясно мляко - 180 мл
  • захар - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • сол - 1 щипка
  • масло - 60 г стайна температура
  • суха мая - 5 г
  • ПЪЛНЕЖ
  • извара - 250 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • масло - 30 г на стайна температура
  • захар - 3 с.л.
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • МАСЛЕНИ ТРОХИ
  • брашно - 50 г обикновено, бяло
  • захар - 2 с.л.
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • студено масло - 30 г
  • още
  • череши - около 70 г
  • картофено нишесте - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тесто

Млякото се загрява на котлон до 30 градуса. Маята се изсипва в купичка заедно с 1 ч.л. от захарта, прибавя се топлото мляко, разбърква се и се оставя за 10-15 минути. Маслото се разтопява и се охлажда до стайна температура.

В голяма купа се изсипва брашното, прибавят се останалата захар, щипката сол, разбърква се. По средата се изсипва активираната мая, добавя се 1 яйце и 1 жълтък, разбърква се хубаво с дървена лъжица и бавно се налива охладеното масло.

Замесва се тесто за около 10-12 мин. Тестото е много меко и лепкаво, по принцип не се добавя повече брашно, но аз добавих не повече от 1 с.л. Намаслява се купа с малко олио и се поставя тестото, покрива се и се оставя да втаса на 30 мин.

През това време се приготвят маслените трохи. В купа се изсипва брашното, захарта, ванилията и отгоре се добавя студеното масло на кубчета. Бързо се размесва с пръстите на ръката или ръчен сладкарски блендер до фини трохи. Купата се оставя в хладилник до ползването ѝ.

Пълнеж с извара

За пълнежа изварата се минава през цедка, за да е по фина. Спокойно може да се ползва рикота, така както направих, но въпреки че е фина също я минах през цедка. Добавя се захарта и мекото масло, разбърква се до гладка смес и се прибавя жълтък. Цялата смес хубаво се разбърква. Оставя се настрана.

Черешите се почистват от костилката и се поставят в купа с лъжичката картофено нишесте, разбъркват се. Оставят се настрана.

След 30 мин. се изважда тестото върху набрашнен с повече брашно плот. Завърта се, за да се оформи на дебел цилиндър. От тестото се отделят парчета тесто всяко по 85-87 грама. Ползва се кантарче. Всяко парче тесто се оформя на топка. Tестото продължава да е лепкаво, затова се напудрят ръцете с брашно, за да се оформят топките. Поставят се в тавата за печене върху хартия за печене. Покриват се с фолио и се оставят за 40 минути.

За да се оформят Ватрушките се взима чаша/бурканче с обло дъно. Посредством четка дъното на чашата се намазва с олио. Чашата/бурканчето се притискат по средата на всяка топка втасало тесто, така че добре да се отбележи, без да се разкъсва дъното на тестото. Всеки път преди да се отбележи чашата се намазва с олиото.

Във всяка отбелязана дупка се поставя около 1 с.л. изварена смес, позаглажда се отгоре и се подреждат черешите. Моите череши бяха огромни, затова са само по 3 броя отгоре, всеки сам ще прецени по колко да слага. Оригиналната рецепта е с вишни.

Готовите Ватрушки се посипват с трохите от хладилника. Трохите са повече, затова ще останат, прибират се в фризер и ще се ползват за някой друг сладкиш.

Тестото обилно се намазва с яйце разбито с 1 ч.л. прясно мляко. Ползвах белтък за намазване, предпочитам го и намазах тестото няколко пъти.

Пече се в загрята на 190 градуса фурна за около 20 мин. до хубаво зачервяване на тестото.

Изваждат се от фурната, и се охлаждат върху решетка. Разкошните Ватрушки са готови.

Източник: Олга Шуботинская

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар