Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Гъбена супа»Разкошна гъбена супа с масло

Разкошна гъбена супа с масло

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Разкошна гъбена супа с масло4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Цялата магия на ароматната гъбена супа е в масълцето, което се добавя"

Необходими Продукти

  • печурки - 350 г кралски
  • лук - 1 голяма глава, жълт
  • масло - 100 г
  • брашно - 2 с . л
  • мащерка - 1 - 2 щипки
  • чесън - 1 малака скилидка
  • сол - на вкус
  • бял пипер - 1/2 ч.л. смлян
  • зеленчуков бульон - 1 литър
  • сметана - 200 г 22 %
  • жълтъци - 1 бр.
  • още
  • масло - 1 с.л. и 1 ч.л. зехтин, лимонов сок
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите се почистват, като се обелват, това става много лесно при кралската печурка, и се избърсват с намокрена домакинска хартия. Не се измиват под течаща вода, ще изгубят голяма част от вкусовите си качества. Нарязват се на филийки.

В дълбока тенджера, където ще се свари супата, се поставя маслото да се разтопи с 1 ч.л. зехтин, за да не прегори на умерен котлон. Прибавят се филийките гъби, като се разбъркват периодично, докато останат на мазнина. Изваждат се от тенджерата и се оставят настрана.

В същата тенджера и още 1 с.л. маслото се прибавя наситнената глава лук и се запържва, докато се карамелизира, добавя се и пресован чесън, разбърква се за 30 секунди.

Прибавя се брашното при енергично разбъркване и се налива бульонът. Подправя се със сол, бял пипер и щипка-две мащерка, добавят се гъбите. Ако се прецени, че течността не е достатъчна, се добавя още малко топла вода. Оставя се да заври за 10 - 15 мин.

Готовата гъбена супа се сваля от котлона и се прибавя жълтък, разбит със сметаната, разбърква, докато се поохлади. Накрая се прибавя и 1 с.л. масло, разбърква се до стопяването му.

При поднасяне се подправя по избор с лимонов сок и малко копър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: