Начин на приготвяне
Гъбите се почистват, като се обелват, това става много лесно при кралската печурка, и се избърсват с намокрена домакинска хартия. Не се измиват под течаща вода, ще изгубят голяма част от вкусовите си качества. Нарязват се на филийки.
В дълбока тенджера, където ще се свари супата, се поставя маслото да се разтопи с 1 ч.л. зехтин, за да не прегори на умерен котлон. Прибавят се филийките гъби, като се разбъркват периодично, докато останат на мазнина. Изваждат се от тенджерата и се оставят настрана.
В същата тенджера и още 1 с.л. маслото се прибавя наситнената глава лук и се запържва, докато се карамелизира, добавя се и пресован чесън, разбърква се за 30 секунди.
Прибавя се брашното при енергично разбъркване и се налива бульонът. Подправя се със сол, бял пипер и щипка-две мащерка, добавят се гъбите. Ако се прецени, че течността не е достатъчна, се добавя още малко топла вода. Оставя се да заври за 10 - 15 мин.
Готовата гъбена супа се сваля от котлона и се прибавя жълтък, разбит със сметаната, разбърква, докато се поохлади. Накрая се прибавя и 1 с.л. масло, разбърква се до стопяването му.
При поднасяне се подправя по избор с лимонов сок и малко копър.