Начин на приготвяне
За приготвянето на диетичната гъбена супа, най-напред се захващаме със зеленчуците. Те се нарязват на кубчета, а зелето на лентички.
В сгорещено олио се запържва лукът, заедно с моркова, и съвсем скоро след това се прибавят и гъбите.
Като се запържат и те, се прибавя около 1 к.л. сол, разбърква се и се похлупва тенджерата с капак. Оставя се за не повече от 1 минута, докато гъбите си пуснат вода и се маха капакът.
Прибавят се картофите и зелето и се наливат 4-5 чаши вода.
Когато водата заври, се слага грахът заедно с доматеното пюре и подправките.
Гъбената супа се оставя на слаб огън до пълното сваряване на всички зеленчуци.
Когато диетичната супа е готова, се поръсва с малко наситнен магданоз.