Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Шкембе Чорба»Перфектната шкембе чорба

Перфектната шкембе чорба

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Перфектната шкембе чорба4 / 4
22/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Ето я перфектната шкембе чорба"

Необходими Продукти

  • шкембе - 700 г
  • прясно мляко - 600 мл
  • вода - 600 мл
  • телешки бульон - 1 кубче
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • лук - 1 глава
  • масло - 2 - 3 с.л.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • брашно - 1 - 2 с л. (препечено)
  • сол
  • черен пипер
  • още
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • оцет - 50 мл
  • лют червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете много добре шкембето и го измийте. Сварете до готовност - най-добре в тенджера под налягане. След това го прецедете и нарежете на дребни парченца.

В тенджера настържете лука и скилидките чесън на ситно ренде. Прибавете прясното мляко, водата и телешкия бульон. Сложете да заври и гответе 10-15 минути на слаб котлон.

Прибавете шкембето, сол и черен пипер на вкус. Може да добавите и една чаша от бульона, в който е вряло шкембето. Аз лично не го предпочитам. Въпрос на вкус е. Гответе още 10 минути.

В сух тиган сложете брашното и го запечете за кратко, като бъркате непрекъснато. Щом промени цвета си го отстранете от котлона и оставете да се охлади.

Обикновенно препичам по-голямо количество и го съхранявам в сух буркан. Така винаги имам за моментите, когато ми потрябва.

В касерола сложете маслото и олиото. Прибавете брашното и червения пипер. Запържете за кратко.

Прибавете ги към шкембето, като бъркате непрекъснато, за да не се образува бучици. Гответе още 10 минути.

Нарежете на много ситно 3-4 скилидки чесън и добавете оцет.

Поднесете шкембе чорбата топла, подправена с чесън и поръсена с лют червен пипер.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#260695
Потребител#260695
Това е най-добрата рецепта за шкембе, която съм намирал. Изпробвал съм поне 6-7 рецепти но макар и една от най-семплите, е най-добрата.
Модификациите по избор са:
Варя шкембето часове по-рано в тенджера под налягане за 25 минути. След като изстине го режа и досготвям.
Лукът го слагам цял, пуска си соковете, но главата я вадя и не присъства в крайния вариант
26.01.2021 16:54
2
1