Начин на приготвяне
Обелете, обезкостете и нарежете на малки кубчета прасковите. Ако обичате да ги усещате повече в сладкиша, може да нарежете и на по-големи, но не дебели парчета. След обелване и отделяне на костилката при мен остават обикновено 400 г плод.
Поръсете ги с кафявата захар и залейте със виното Опорто. Оставете така за 30-40 минути.
Когато това време измине, прецедете и запазете сладкото ароматно вино.
Пуснете в блендер да се смели бялата захар със лимоновите кори без белите части. Това се прави, за да отдели лимонът своите етерични масла. Ще видите колко приятно ще заухае.
Към лимоновата захар сложете маслото и разбийте на крем, след това добавяйте едно по едно яйцата при непрестанно разбиване докато побелеят и сместта стане пухкава.
Налейте бадемовия ликьор и прецеденото вино Опорто, както и киселото мляко. Разбъркайте и пресейте към сместа брашното с бакпулвера на части до цялостното им интегриране.
Сложете в тестото 100 грама от отцедените праскови и шоколадови капки (по желание) и излейте сместа в кръгла тавичка -26-28 см. диаметър, покрита с леко намазнена хартия за печене. Отгоре разпределете останалите праскови.
Печете 45-50 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна.
След като е готов сладкишът, оставете на отворена вратичка на фурната за 10-15 минути, после доохладете върху решетка, като го извадите от тавичката.
Поднесете с чай, кафе или мляко или като вкусен десерт с топка плодов или ванилов сладолед или шоколадова заливка.