Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Бяла риба Саганаки

Бяла риба Саганаки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Бяла риба Саганаки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"Насладете се на най-вкусната бяла риба Саганаки и да не забравите да ни похвалите за добрата рецепта"

Необходими Продукти

  • бяла риба - 2 филета 350 г Мерлуза
  • доматено пюре - 350 г
  • сирене фета - 150 - 200 г
  • калмар - 1 туба
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • узо - 30 мл
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • босилек - 1 щипка сушен + 1 клонка пресен
  • риган - 1 ч.л. или на вкус
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте лука и чесъна. Сложете ги да се запържат на силен огън в зехтина в дълбок тиган с големи дръжки (не че дръжките имат особено значение за рецептата, но така е автентично).

След минута добавете калмара - почистен и нарязан на кубчета или малки лентички. Бъркайте, за да не загарят лукът и чесънът и гответе, докато калмарът стане от прозрачен на млечно бял, тогава редуцирайте силата на огъня с две степени.

Сипете узото и фламбирайте, като внимавате да не стоите над пламъка.

Сипете доматите на пюре и сушения босилек, ригана, черния пипер и сол на вкус. Добавете една кафеена чашка вода и оставете да се готви на слаб до умерен огън, докато сосът се сгъсти.

Измийте и подсушете филетата от мерлуза. Почистете от кости, ако забележите, че има. Поставете ги върху ароматния сос и ги поръсете с малко зехтин. Отгоре и отстрани сложете сирене фета на кубчета или натрошено.

Захлупете с капак и гответе на умерен огън няколко минутки, докато рибата е готова. Бяла риба Саганаки се сготвя много бързо, около 4-5 минути, ако не е прекалено дебела.

Поръсете готовото ястие с накъсани пресни босилекови листа и още риган и поднесете.

Страхотна вкусотия!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: