Начин на приготвяне
Накълцайте лука и чесъна. Сложете ги да се запържат на силен огън в зехтина в дълбок тиган с големи дръжки (не че дръжките имат особено значение за рецептата, но така е автентично).
След минута добавете калмара - почистен и нарязан на кубчета или малки лентички. Бъркайте, за да не загарят лукът и чесънът и гответе, докато калмарът стане от прозрачен на млечно бял, тогава редуцирайте силата на огъня с две степени.
Сипете узото и фламбирайте, като внимавате да не стоите над пламъка.
Сипете доматите на пюре и сушения босилек, ригана, черния пипер и сол на вкус. Добавете една кафеена чашка вода и оставете да се готви на слаб до умерен огън, докато сосът се сгъсти.
Измийте и подсушете филетата от мерлуза. Почистете от кости, ако забележите, че има. Поставете ги върху ароматния сос и ги поръсете с малко зехтин. Отгоре и отстрани сложете сирене фета на кубчета или натрошено.
Захлупете с капак и гответе на умерен огън няколко минутки, докато рибата е готова. Бяла риба Саганаки се сготвя много бързо, около 4-5 минути, ако не е прекалено дебела.
Поръсете готовото ястие с накъсани пресни босилекови листа и още риган и поднесете.
Страхотна вкусотия!
Добър апетит!