Начин на приготвяне
За приготвянето на блатовете за торта: в купа се смесват пресятото брашно, ванилията, бакпулвера и брашното от рожков (какаото).
В друг съд се разбиват яйцата със захарта. Бърка се с миксер около 10 минути. След това се добавят олиото, кафето и бътърмилкът.
Бътърмилк може да направите като към една чаша прясно мляко добавите 1 супена лъжица лимонов сок.
Когато продуктите са добре разбити, се добавят и сухите съставки. Получената смес се разпределя в три еднакви тавички с диаметър около 20-25 см, които са предварително намаслени.
Блатовете се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 20-30 мин (до суха клечка).
Изчаква се да се охладят добре и чак тогава се пристъпва към сглобяването на тортата.
Слага се блат и се маже с разбитата сметана, пак блат, крем и т.н.
Тортата се измазва със сметановия крем, украсява се с ягоди или резени банан и се залива с разтопенитена водна баня шоколад и сметана.
Сметановата торта се оставя в хладилника минимум за 4-5 часа.