Начин на приготвяне
Замесваме тестото, като в купа счукваме яйцето (1 бр.), разбиваме и към него прибавяме кисело мляко (1/2 ч.ч.), олио (1/2 к.ч.), бакпулвер (1 к.л.), мая (1 с.л.), оцет (1/2 к.л.), сол (1 к.л.) и захар (1 ч.л.). Наливаме и леко затоплена вода. Разбъркваме хомогенно и постепенно, слагаме брашно, докато получим гладко, еластично, нелепнещо тесто.
Завиваме с кърпа или домакинско фолио и оставяме да втаса. Приготвяме съставките за гарниране. Нарязваме македонската наденица на парченца, нарязваме и киселите краставички. Гъбите на ситно.
Втасалото тесто разточваме на голям кръгъл блат и слагаме в голямата тава на фурната, върху намазана с мазнина хартия за печене.
Печем блата до бледо-розово в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато е готов, изваждаме тавата от фурната и намазваме блата с кетчуп или доматено пюре.
Подреждаме другите продукти - македонската наденица, краставичките и гъбите. Наръсваме с настърган ситно кашкавал.
Ръсваме чубрица, риган и лют червен пипер по вкус. Запичаме пицата с горно нагряване във фурната до зачервяване на кашкавала.
Коментари