Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Трахана»Домашната трахана на баба

Домашната трахана на баба

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8793
Домашната трахана на баба
Снимка: Н.Акифова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Общо
90 мин.
"Гледаме на това не като на рецепта, а като на съкровище, което трябва да пазим и почитаме"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 3 кг
  • мляко - 1 л
  • извара - 500 г
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 1 купче
  • За овкусяване
  • сол - около 200 г приблизително
  • черен пипер смлян - 20 г
  • сминдух - 10 г
  • лют червен пипер - 2 бр.
  • зелен пипер - 6 бр. сладък
  • лют пипер - 5 г по желание, смлян
  • бахар - 5 г смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е една вековна рецепта, която знам, че се приготвя от моята баба, мама и от мен - надявам се и аз да предам на дъщерите си.

В леген слагаме мляко мая, сол, колкото поеме брашно и извара, замесваме тесто, което го прехвърляме в кофа с капак.

Всеки ден разбъркваме тестото, което набухва, за да спадне сутрин и вечер. След около 3 дена тестото вече не се издува и това означава, че е готова за оскусяване с подправки.

Прехвърляме тестото от кофата в голяма тава, отгоре поръсваме със сол и разбъркваме добре, след като поеме тестото солта, малко по-рядко става, след което добавяме нарязаните на ситно чушки и всички подправки, може да намалите или увеличите грамажа им според вашия вкус.

Измесвате тестото хубаво и разпределяте в няколко тави и оставяте на прохладно място без пряка слънчева светлина, след няколко дена започва водата да се изпарява и да съхне.

След около 3 дена разчупвате съхналото тесто на парчета и пак оставяте да съхне.

И пак след около 5 дена вече е изсъхнало хубаво и натрошаваме парчета на прах. Някои използват и блендер за целта, но аз на ръка правя това, стривайки между пръстите си и пак става.

Съхраняваме домашната трахана на баба в буркани с капак и така може да издържа цяла година.

Когато решите, вземаме малко трахана, разбъркваме с малко вода и добавяме във вряща вода и правим попара обикновено.

Но аз я пия като супа с малко сирене в чаша - за студените дни е идеално.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivana Krasteva-Pieroni
Ivana Krasteva-Pieroni
Чудесна рецепта!
24.07.2019 18:34
3
1
Н.Акифова
Н.Акифова
По принцип аз правя трахана в началото илу към края на месец септември и тогава непременно ще кача и други снимки на самия процес. Тази тархана ми останала от миналата зима и е доказателство, че издържа цяла година.
24.07.2019 14:57
1