Начин на приготвяне
Това е една вековна рецепта, която знам, че се приготвя от моята баба, мама и от мен - надявам се и аз да предам на дъщерите си.
В леген слагаме мляко мая, сол, колкото поеме брашно и извара, замесваме тесто, което го прехвърляме в кофа с капак.
Всеки ден разбъркваме тестото, което набухва, за да спадне сутрин и вечер. След около 3 дена тестото вече не се издува и това означава, че е готова за оскусяване с подправки.
Прехвърляме тестото от кофата в голяма тава, отгоре поръсваме със сол и разбъркваме добре, след като поеме тестото солта, малко по-рядко става, след което добавяме нарязаните на ситно чушки и всички подправки, може да намалите или увеличите грамажа им според вашия вкус.
Измесвате тестото хубаво и разпределяте в няколко тави и оставяте на прохладно място без пряка слънчева светлина, след няколко дена започва водата да се изпарява и да съхне.
След около 3 дена разчупвате съхналото тесто на парчета и пак оставяте да съхне.
И пак след около 5 дена вече е изсъхнало хубаво и натрошаваме парчета на прах. Някои използват и блендер за целта, но аз на ръка правя това, стривайки между пръстите си и пак става.
Съхраняваме домашната трахана на баба в буркани с капак и така може да издържа цяла година.
Когато решите, вземаме малко трахана, разбъркваме с малко вода и добавяме във вряща вода и правим попара обикновено.
Но аз я пия като супа с малко сирене в чаша - за студените дни е идеално.
Коментари