Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта Павлова с летни плодове

Торта Павлова с летни плодове

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k3k4
Торта Павлова с летни плодове
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
3 / 4
25/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
320 мин.
Порции
6
"Не може да стоим така спокойно, като знаем, че тази великолепна торта мръзне ей така в хладилника - самотна, неизядена"

Необходими Продукти

  • белтъци - 200 г
  • захар - 210 г фина кристална
  • лимонов сок - 3 - 4 капки
  • сол - щипка
  • за крема
  • сметана - 250 мл течна, подсладена за разбиване
  • череши
  • праскови
  • грозде
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Противно на мненията, които изчетох, ще ви кажа, че това е един от най-лесните десерти, които съм правила. Не е бърз, защото целувчената смес съхне около 5 часа, но друго трудно няма.

Торта Павлова в създадена в чест на руската балерина Анна Павлова след турнето и в Нова Зеландия през 1920 г! Класическият вариант е с целувчен блат и бита сметана, украсена с ягоди.

В купа изсипете белтъците. Добавете щипка сол и разбийте с миксер за 5 мин. Добавете 3-4 капки лимонов сок и на порции започнете да прибавяте захарта, като разбивате на най-високата степен на миксера.

Сместа трябва да е гъста и лъскава. Върху парче хартия за печене очертайте кръг с d. 22 см. Изсипете в средата целувчената смес и с помощта на лъжица разнесете до очертанията на кръга, като изтегляте стените нагоре.

В средата на сместа трябва да се образува кладенче.

Прехвърлете внимателно хартията с оформената торта в тава и сложете в предварително загрята на 110°C фурна без вентилатор за около 5 часа.

Извадете изсъхналия блат и охладете на решетка.

Разбийте добре охладената сметана (ползвам подсладена и затова не слагам допълнително захар при разбиването) на гъст крем. Напълнете целувчената черупка с разбитата сметана.

Украсете тортата Павлова с череши, праскови, зърна грозде.

Искам само да допълня, че битата сметана не овлажнява целувчения блат и той си остава хрупкав до последното парче!

Източник на рецептата: италианското кулинарно списание Cucina moderna!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: