Начин на приготвяне
Фурна - 170 градуса.
Плоска тава покрита с хартия за печене.
От количествата по рецептата излизат два броя рула.
Яйцата се разделя на жълтъци и белтъци.
Белтъците се разбиват със захарта до твърди или средно твърди върхове, защото разбиването ще продължи.
Добавят се един по един жълтъците при непрекъснато разбиване. Сместа се дели по равно на две части.
Към едната част през сито се прибавя 40 г нишесте и се излива 30 мл олио (предпочитам да работя със зехтин, когато не е посочено масло, въпрос на избор е). Разбърква се с шпатула. Оставя се настрана.
Към другата част през сито се прибавя нишестето, това са останалите 30 г, също през сито се прибавя какаото и се добавя 30 мл олио. Разбърква се с шпатула.
Двете смеси поотделно се поставят с дълги пошове. Срязват се внимателно крайчетата им, така че да излиза смес на по-плътна струйка.
В тавата за печене върху хартията първо по диагонал се минава с една смес, пример с бялата, следва диагонал плътно до нея с какаовата и така се редуват една след друга. Получава се шарен блат.
Поставя се във фурната на 170 градуса и се пече за около 7-10 мин - не се препича, защото трудно ще се навие рулото. Прави се тест с дълго дървено шишче и ако поставено в средата на блата излезе сухо, веднага се изважда от фурната.
Оставя се да се охлади за десетина минути и се обръща върху хартия, посипана с пудра захар. Отстранява се горната хартия за печене. Отгоре се покрива с навлажнена памучна кърпа. Охлажда се напълно.
Пълнеж
Разбива се сметаната до сняг по рецепта сметаната е вегетарианска, за мен означава имитация или сметана Хопла, но тъй като не я ползвам, съм разбила сметана с 35%, за да съм сигурна в качеството ѝ, но е напълно по избор, не е проблем да се ползва и имитираща сметана). Добавя се и маскарпонето, отново се разбива до гладка смес. Оставя се в хладилник до ползването ѝ.
След като платката е напълно охладена, се намазва с Нутела, като се оставят по края около 1 пръст - пръст и половина ненамазани. Разпределя се с шпатула. Върху нея се разпределя охладената сметана с маскарпонето.
Завива се на руло от дългата страна. Завива се и със свежо фолио и са завързва като бонбон накрая. Оставя се в хладилник за няколко часа.
Нашето двуцветно руло е готово. Реже се на дебели дискове.
Посоченото количество по рецептата е голямо и излизат две рула, напълно е възможно да се разделят продуктите.
Източник: Fatto i casa da Benedetta