Начин на приготвяне
За да направите блата, разбийте яйцата със захарта до светъл, пухкав крем. Сипете рома, прясно приготвеното, но полуохладено кафе, както и лъжичките със нескафе на гранули. Разбийте отново до разтваряне на кафето и получаване на еднородна смес.
Пресейте брашното с бакпулвера и го прибавете на части към сместа, бъркайки с лъжица. Може и с миксер, но не трябва да се прекалява с разбиването, защото блатът може да не бухне в такъв случай.
Изсипете и разположете равномерно сместта върху намаслена хартия за печене в тавичката на фурната. Печете на 200 градуса (предварително загрята фурна) за 8 до 10 минути, като внимавате да не прекалите с времето, за да не изсъхне и после да се начупи при навиването.
Веднага след изваждане от фурната обърнете върху влажна, чиста кърпа, навийте на руло и покрийте.
За пълнежа разбийте жълтъка с пудрата и ваниловата захар, после сложете маскарпонето и доразбийте до гладък крем. Развийте полуизстиналото руло и намажете равномерно с кремчето. Завийте и оставете да се доохлади.
За кувертюра смесете маскарпоне и дулсе де лече. Намажете повърхността на рулото, като заглаждате внимателно със шпатула.
Поръсете с какао на прах или настържете черен шоколад за украса.
При сервиране режете парченцата с навлажнен остър нож, като ползвате шпатула за опора, защото поради мекия крем от кувертюра не можем да си служим с ръката директно.
Много вкусен сладкиш, който се надявам да ви хареса!