Манджа с телешко и картофи

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5274k1k2k5
Манджа с телешко и картофи3 / 3
26/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
220 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • телешко рагу - 1.5 кг и кости (купени от транжорна)
  • картофи - 800 г
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр
  • червени чушки - 1 бр.
  • сушени зеленчуци - 1 с.л. микс подправки
  • домашна лютеница - 1 с.л.
  • черен пипер 10 - 12 зрънца
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешкото рагу (и кости) е винаги предпочитано пред чистото телешко месо от мен за готвене на разни гозби. Едно че не ми излиза скъпо, друго, че получавам бульон, който е несравним с разните известни марки, които са си чиста проба химия. Пък и вкусът на гозбата си е някак друг!

Телешкото рагу (и кости) слагам в херметическа тенджера заедно с 1/2 глава лук, 1/2 морков, нарязани на едро и 1 с.л. сол. Наливам вода и слагам на котлона на невисоки градуси да се вари за около 3 часа.

Месото се обира, бульонът се прецежда през гевгир. Това може да направите предния ден, преди да сготвите гозбата.

Сложете от получената при варенето мазнина в мултикукъра заедно с накълцаните на кубчета лук и морков. Добавете и червената чушка, нарязана на едри парчета. От менюто на уреда изберете програма за задушаване (1 час). Затворете капака и стартирайте.

8-10 минути след това отворете и добавете лютеницата, подправките, месото, бульона и обелените и нарязани на сектори картофи. Затворете капака на мултикукъра и го оставете да си готви.

Принципно след 50 мин картофите са вече сварени. Аз обаче натискам копчето за задушаване за още 1 час, тъй като искам да са леко разварени зеленчуците.

Ако желаете, можете да разбиете една лъжица брашно за сгъстяване на манджата, но тогава не затваряйте капака на уреда.

Манджата с телешко и картофи може да се приготви и в тенджера на котлон, и в глинен (керамичен) съд на фурна.

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: