Начин на приготвяне
Телешкото рагу (и кости) е винаги предпочитано пред чистото телешко месо от мен за готвене на разни гозби. Едно че не ми излиза скъпо, друго, че получавам бульон, който е несравним с разните известни марки, които са си чиста проба химия. Пък и вкусът на гозбата си е някак друг!
Телешкото рагу (и кости) слагам в херметическа тенджера заедно с 1/2 глава лук, 1/2 морков, нарязани на едро и 1 с.л. сол. Наливам вода и слагам на котлона на невисоки градуси да се вари за около 3 часа.
Месото се обира, бульонът се прецежда през гевгир. Това може да направите предния ден, преди да сготвите гозбата.
Сложете от получената при варенето мазнина в мултикукъра заедно с накълцаните на кубчета лук и морков. Добавете и червената чушка, нарязана на едри парчета. От менюто на уреда изберете програма за задушаване (1 час). Затворете капака и стартирайте.
8-10 минути след това отворете и добавете лютеницата, подправките, месото, бульона и обелените и нарязани на сектори картофи. Затворете капака на мултикукъра и го оставете да си готви.
Принципно след 50 мин картофите са вече сварени. Аз обаче натискам копчето за задушаване за още 1 час, тъй като искам да са леко разварени зеленчуците.
Ако желаете, можете да разбиете една лъжица брашно за сгъстяване на манджата, но тогава не затваряйте капака на уреда.
Манджата с телешко и картофи може да се приготви и в тенджера на котлон, и в глинен (керамичен) съд на фурна.
Да ви е вкусно!