Начин на приготвяне
Измийте, почистете и нарежете всички зеленчуци.
В дълбок тиган загрейте половината от олиото и задушете в него лука и морковите заедно с малко вода. Щом водата се изпари и остане само на мазнина, запържете и всички останали зеленчуци (чушки, патладжан, тиквички, нарязана глава целина) за няколко минути.
Прехвърлете всичко в тава.
Нарежете копъра и половината магданоз и поръсете отгоре.
Прибавете сол и черен пипер на вкус.
Нарежете лимона и доматите на шайби. Сложете ги върху зеленчуците.
В касерола загрейте останалото олио. Прибавете чесъна, нарязан на ситно и 1 с.л. брашно, запържете за кратко.
Налейте 1 ч.ч. топъл зеленчуков бульон и бъркайте непрекъснато, за да не се образуват бучици.
С тази смес залейте зеленчуците и сложете плакията да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути.
Преди да поднесете плакията по градинарски, нарежете останалия магданоз и поръсете.
Добър апетит!