Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Плакия»Плакия по градинарски

Плакия по градинарски

Плакия по градинарски
Снимка: Росица Петрова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Българският вариант на рататуй - вкусна плакия по градинарски."

Необходими Продукти

  • тиквички - 500 г
  • лук - 1 глава
  • чушки - 500 г (червени и зелени)
  • патладжани - 1 бр.
  • моркови - 2 - 3 бр.
  • целина - няколко резена
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 2 бр.
  • олио - 60 мл
  • лимони - 1/2
  • брашно - 1 с.л.
  • копър - 1/2 връзка
  • магданоз - 1 връзка
  • сол
  • черен пипер
  • зеленчуков бульон - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте, почистете и нарежете всички зеленчуци.

В дълбок тиган загрейте половината от олиото и задушете в него лука и морковите заедно с малко вода. Щом водата се изпари и остане само на мазнина, запържете и всички останали зеленчуци (чушки, патладжан, тиквички, нарязана глава целина) за няколко минути.

Прехвърлете всичко в тава.

Нарежете копъра и половината магданоз и поръсете отгоре.

Прибавете сол и черен пипер на вкус.

Нарежете лимона и доматите на шайби. Сложете ги върху зеленчуците.

В касерола загрейте останалото олио. Прибавете чесъна, нарязан на ситно и 1 с.л. брашно, запържете за кратко.

Налейте 1 ч.ч. топъл зеленчуков бульон и бъркайте непрекъснато, за да не се образуват бучици.

С тази смес залейте зеленчуците и сложете плакията да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути.

Преди да поднесете плакията по градинарски, нарежете останалия магданоз и поръсете.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: