Начин на приготвяне
Запържете за 5 минути в зехтин ситно накълцаните лук и чесън. Добавете патладжана, нарязан на малки парченца, и след 3-4 минути сложете обелените и смлени домати заедно с доматения концентрат и захарта.
Подправете с 1 стрък ситно скълцан босилек, ригана, черен пипер и сол и гответе под капак 45 минути на слаб огън.
Поддържайте соса горещ, докато приготвите спагетите. Сварете ги ал денте според указанията на пакета. Когато са готови, ги изваждайте с подходящ прибор за паста и ги пускайте в доматения сос като увеличите огъня. Сложете и малко вода от варенето на спагетите, за да сгъсти още сосчето, благодарение на нишестето в нея.
Когато течността се редуцира, сложете пармезана на прах, ако го обичате много, може да сложите и повече. Прибавете и каперсите- целички или ситно скълцани. Разтърсете няколко пъти съда, за да се смесят спагетите с доматен сос.
Разпределете средиземноморски спагети с домати на порции и върху всяка сложете пармезан на люспи и стръкове пресен босилек.
Добър апетит.