Бяла риба със сметанов сос Алфредо

30/07/2019
"Не е достатъчна просто да приготвите рибата, трябва да приготвите към нея и сос Алфредо "
Приготвяне12 мин.
Готвене15 мин.
Общо27 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо230
  • Преглеждания за месеца154
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • бяла риба - 440 г 2 филета мерлуза или бакалярос с кожа
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • сол - на вкус
  • магданоз - или див лук за порсаване
  • За сос Алфредо
  • сметана - 300 г готварска
  • масло - 2 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • пармезан - 1/4 ч.ч.
  • жълтъци - 2 бр. по желание
  • черен пипер - 1 - 2 щипки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Почистените от кости измити и подсушени рибни филета сложете в намазнена тавичка, поръсете ги със сол и зехтин, пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути в зависимост от дебелината им.

2. През това време пригответе сос Алфредо, чиято направа е много бърза и лесна. Той е компания предимно на паста или причи меса, но тук ще го използваме за тази чудесна бяла риба бакалярос или мерлуза. По принцип в рецептите за сос Алфредо рядко присъства жълтък, но в случая съм добавила, за да обогатя ястието.

3. Загрейте маслото на слаб огън и в него сложете ситно накълцания чесън, за да пусне аромата си. Налейте сметаната. От нея може да си сложите и повече, ако ви харесват ястия с повече сос.

4. Гответе няколко минутки на слаб огън при непрекъснато бъркане и отстранете.

5. Посолете на вкус, сложете черния пипер, пармезана и жълтъка. Бъркайте до хомогенност. Жълтъкът ще се сготви от остатъчната топлина, но не трябва да се пресича, а да бъде кремообразен, слят със сметаната.

6. Готовата риба извадете от фурната и може да залеете веднага със соса, а може да извадите в порционни чинии и тогава да полеете с вкусния сос Алфредо. Ако предпочетете първия вариант е много добре, защото така ще се смесят сосовете на рибата от печенето със соса и ще стане приказка.

7. Поръсете със накълцан див лук или свеж магданоз и поднесете бялата риба със сметанов сос Алфредо топло.

Добър апетит!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар