Начин на приготвяне
Първо си пригответе пюре от ябълки, като обелите и почистите ябълките и джинджифила. Нарежете на парченца, поръсете със захарта, ваниловата захар, лимоновия сок, налейте водичката и оставете да поври на умерен огън, докато ябълките омекнат и се карамелизират. Ако е нужно, през това време може да добавяте по много малко вода, за да не залепват за съда или загарят. Когато са готови, пасирайте на гладко пюре.
За кексовото тесто разбийте на пухкава пяна яйцата със захарта и щипка сол. Налейте на тънка струйка олиото и млякото при непрестанно разбиване. Към получената смес пресейте на части брашното с бакпулвера и разбърквайте с дървена лъжица или подходяща шпатула.
Сипете кексовото тесто в кръгла тава с диаметър 28 см, предварително намазнена и набрашнена или покрита с хартия за печене. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до суха клечка. След спиране на фурната оставете сладкиша вътре на отворена вратичка за 5 минути, после оставете да изстине върху решетка.
Срежете напречно през средата кексовия блат. Намажете едната част с ябълковото пюре и захлупете с другата.
Включете отново фурната да загрее до 200 градуса. Разбийте яйцето с пудра захар и слагайте мекото масло парче по парче, без да спирате да разбивате.
Накълцайте орехите и сложете към крема заедно с ваниловата захар. Разбъркайте и намажете повърхността на сладкиша.
Пъхнете да се запече коричката за около 8-10 минути, след което отново изчакайте завършения сладкиш да изстине преди да нарежете. Просто разкошен!
Да ви е сладко!