Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови кюфтета»Кюфтенца от тиквички върху канапе от дзадзики

Кюфтенца от тиквички върху канапе от дзадзики

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Кюфтенца от тиквички върху канапе от дзадзики
Снимка: marcheva14
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Много тънкости има и при приготвянето на кюфтенцата от тиквички, и при приготвянето на сос дзадзики - затова и рецептата е толкова подробна"

Необходими Продукти

  • тиквички - 500 г
  • халуми - 200 г сирене
  • брашно - около 50 г
  • галета - около 50 г
  • прясно мляко - около 50 мл
  • яйца - 2 бр.
  • бакпулвер - 1/3 ч.л.
  • копър - 1 връзка
  • магданоз - 1/2 връзка
  • пресен лук - 1 връзка
  • джоджен - няколко пресни листа
  • мента - няколко листа, те са по - избор
  • сол
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • олио - за пържене
  • СОС ДЗАДЗИКИ
  • краставици - 2 бр.
  • гръцко кисело мляко - 400 г
  • заквасена сметана - 100 г
  • бял пипер - 1/2 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • чесън - 2 скилиди пресован
  • мента - 1 стрък листа
  • копър - 2 - 3 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките се измиват, почистват от двата края и се настъргват на едро ренде. Поставят се в цедка над купа, посоляват се, разбъркват се и се покриват с фолио и се оставят за 1 нощ хубаво да се изцедят.

Тъй като нямах възможност предната вечер, затова след като ги настъргах, ги поставих в центрофуга за зеленчуци, завъртях няколко пъти и те бяха напълно сухи и годни за работа.

Поставят се в голяма купа и над тях се настъргва на едро ренде сиренето Халуми, наситнени пресен лук, копър, магданоз, джоджен, мента, малко сол и прясно смлян черен пипер. Разбърква се. Прибавят се яйцата, брашното, галетата, бакпулверът.

Разбърква се добре и ако е все още прекалено влажна сместа, се добавят още малко галета, ако, респективно, е по-суха, се добавя малко от прясното мляко, но много внимателно, лъжица по лъжица, като се преценява влажсността на сместа.

С лъжица за сладолед около 5 см се загребва и се пускат кюфтенцата в горещата мазнина. Пържат се до хубаво златист цвят.

Кюфтетата от тиквички се изваждат се върху домакинска хартия, да се отцедят от излишната мазнина.

СОС:

Краставиците се обелват и нарязват на дребни кубчета, като оставите няколко шайби краставица, 3-4, те са за декорация.

Чесънът се смачка с широката страна на ножа, посолява се със сол и се накълцва, а след това отново с широката страна на ножа се размазва върху домакинската дъска наколко пъти, докато се превърне в паста. Прибавя се киселото мляко, разбъркано се със сметаната, а след това и краставицата, разбърква се щателно.

Получената смес се залива деликатно със струйка зехтин, добавя се още малко сол, ако е необходимо, отново се разбърква, добавя се малко копър (по принцип гърците не добавят, само служи като декорация).

Поставя се в купа, по избор се добавят няколко маслини и листа мента и отстрани кръгчетата краставица. Отново деликатно се сипва струйка зехтин.

В чиния се изсипва от дзадзики-то, а отгоре се поставят кюфтенца от тиквички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Обожавам ги! Изглеждат много апетитно, Марчелка. Поздрави!
10.08.2019 08:34