Начин на приготвяне
Тиквичките се измиват, почистват от двата края и се настъргват на едро ренде. Поставят се в цедка над купа, посоляват се, разбъркват се и се покриват с фолио и се оставят за 1 нощ хубаво да се изцедят.
Тъй като нямах възможност предната вечер, затова след като ги настъргах, ги поставих в центрофуга за зеленчуци, завъртях няколко пъти и те бяха напълно сухи и годни за работа.
Поставят се в голяма купа и над тях се настъргва на едро ренде сиренето Халуми, наситнени пресен лук, копър, магданоз, джоджен, мента, малко сол и прясно смлян черен пипер. Разбърква се. Прибавят се яйцата, брашното, галетата, бакпулверът.
Разбърква се добре и ако е все още прекалено влажна сместа, се добавят още малко галета, ако, респективно, е по-суха, се добавя малко от прясното мляко, но много внимателно, лъжица по лъжица, като се преценява влажсността на сместа.
С лъжица за сладолед около 5 см се загребва и се пускат кюфтенцата в горещата мазнина. Пържат се до хубаво златист цвят.
Кюфтетата от тиквички се изваждат се върху домакинска хартия, да се отцедят от излишната мазнина.
СОС:
Краставиците се обелват и нарязват на дребни кубчета, като оставите няколко шайби краставица, 3-4, те са за декорация.
Чесънът се смачка с широката страна на ножа, посолява се със сол и се накълцва, а след това отново с широката страна на ножа се размазва върху домакинската дъска наколко пъти, докато се превърне в паста. Прибавя се киселото мляко, разбъркано се със сметаната, а след това и краставицата, разбърква се щателно.
Получената смес се залива деликатно със струйка зехтин, добавя се още малко сол, ако е необходимо, отново се разбърква, добавя се малко копър (по принцип гърците не добавят, само служи като декорация).
Поставя се в купа, по избор се добавят няколко маслини и листа мента и отстрани кръгчетата краставица. Отново деликатно се сипва струйка зехтин.
В чиния се изсипва от дзадзики-то, а отгоре се поставят кюфтенца от тиквички.
Коментари