Начин на приготвяне
Тази вкусна автентична средиземноморска рецепта поднасят в Санторини - в селцето Иа.
Почистените гъби бланшираме в подсолена вода. Избираме по-малко по големина.
Поставяме ги в гевгир, за да се отцедят добра от водата.
Доматите и лука нарязваме на едри кубчета. Доматеното пюре разтваряме в малко от бульона.
Праха от манатарки накисваме също в част от бульона.
В тенджера с нагорещена мазнина задушаваме лука, докато омекне.
Прибавяме гъбите и 1/2 от маслото. Сипваме виното и оставяме алкохола да се изпари.
Тогава добавяме последователно червения пипер, доматеното пюре, праха от манатарките, кубчетата домати и говеждия бульон.
Следват подправките - черен пипер на зърна, сол и 1/2 дафин.
Майораната добавяме в края на готвенето, защото ароматът ѝ се разпада лесно.
Ястието се похлупва плътно с капак и се задушава при умерена температура до омекване на съставките.
Прибавяме останалата половина от маслото, майораната, цялата скилидка чесън и размитото в малко студена вода препечено брашно.
Задушаваме гъбения гулаш още 15 минути и отстраняваме от котлона.
Поднасяме в затоплени чинии и поръсваме с прясно смлян черен пипер.