Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Боб Чорба»Родопска боб яхния с наденица

Родопска боб яхния с наденица

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k19k23
Родопска боб яхния с наденица
Снимка: Мария Симова
1 / 5
06/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Знаете ли кои са онези думи, които може да накарат всеки да се усмихне - Има боб с наденица"

Необходими Продукти

  • боб - 400 г
  • наденица - 2 парчета
  • олио - 2 с.л.
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • домати - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червена
  • джоджен - 0.5 ч.л. сух
  • босилек - 0.5 ч.л. сух
  • чубрица - 0.5 ч.л. суха
  • сол - на вкус
  • магданоз - 3 - 4 стръка пресен
  • запръжка
  • олио - 2 с.л.
  • лук - 1 глава малка
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л. сладък
  • червен пипер - 0.5 к.л. лют
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете боба предварително за 1 нощ в студена вода. На следващия ден изхвърлете водата, измийте и налейте. Налейте отново студена вода, 2-3 пръста над боба и поставете на силен котлон, след като заври сменете водата с нова. Поставете тенджерата на умерен огън и след като заври, намалете огъня на слаб, оставете да се вари.

През това време почистете и нарежете лука и моркова на малки кубчета. Обелете и нарежете домата и почистената чушка на ситно. Счукайте почистените скилидки чесън.

След като бобът поомекне, добавете нарязания зеленчук, джоджена, босилека и чубрицата, посолете на вкус. Оставете да поври до пълно омекване на слаб огън.

През това време си пригответе запръжката, нагрейте олиото и добавете почистения и нарязан на ситно лук, запържете до омекването му. Прибавете брашното и двата вида червен пипер, разбъркайте и сипете запръжката в боба внимателно при непрекъснато бъркане.

Внимавайте лукът и пиперите да не загорят, защото това ще развали вкуса на боба!

Оставете боб яхнията за около 10 минути да поври, като през това време запържете от всички страни нарязаната на едри парчета и раирана с нож от едната страна наденица и я добавете към боба.

След като отново заври, премахнете родопската боб яхния с наденица от котлона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Юстиниян Ясенов
Юстиниян Ясенов
Стана много вкусен уникален!
12.02.2024 02:10
Христо Славейков
Христо Славейков
Бобът стана фантазия!
18.12.2023 22:41