Начин на приготвяне
Маята мачкате със захарта, за да се активира, и добавяте около 100 милилитра топла вода, разбърквате и оставяте на страна за 10 минути.
През това време си правите кладенче от брашното и по средата слагате шупната мая и солта. Започвате да смесвате маята с брашното, като добавяте на струйка хладка вода и взимате с ръце малко по-малко от брашното.
Така, докато не стане меко тесто. Месите няколко минути, след което тестото го слагате в купа, стречвете го с домакинско фолио и го завивате с кърпа. Оставяте го на топло за час - да утрои размера си.
След като тестото бухне, го вадите от купата и го натискате с ръце, за да му излезе маята, и започвате да оформяте топки от него.
От топките тесто оформяте кръчета с помощта на точилка или издърпвате с ръце.
На кръгчетата тесто на едната половина слагате намачкано сирене и покривате с другата половина, като затваряте плътно краищата на мекицата. И така оформяте всичките топки тесто.
Загрявате олиото и така приготвените мекици пържите от двете страни до златисто.
Не пържете мекиците със сирене на твърде силен котлон, за да не останат сурови отвътре, а изгорели отвън.
Поднасяте топлите мекици топли.
Добър Апетит!