Начин на приготвяне
Поставяме пуешкото бутче в по-голяма тенджера със студена вода, около 2 литра. Към него прибавяме необходимите съставки за богатия питателен пилешки бульон - 1 лук, разполовен на две части, 1 морков, корените за супа, мащерка и зърната черен пипер.
Оставяме да заври на силен огън. Овкусяваме със сол и оставяме месото да поври до готовност.
Изваждаме пуешкото бутче в чиния, за да се охлади.
Пилешкия бульон прецеждаме в глинено гърне. Вкусът на супата, къкрила в него е неустоим.
Ако не разполагате с такова, гответе в тенджера.
Добавяме целия картоф, а лука и моркова са нарязани на ситни кубчета.
Обелваме ципата на сладкия розов домат. 1/2 от него настъргваме на едро ренде, а другата половина режем на кубчета.
След около 10-15 минути зеленчуците са се сварили и е време за обезкостеното пуешко месо, фидето и доматеното съдържимо.
Сварения картоф намачкваме и връщаме към пуешката супа.
Тя къкри на много слаб котлон. Поръсваме я с нарязан магданоз, прясно смлян черен пипер и доовкусяваме със сол, ако е необходимо.
Застройваме я с разбитите жълтъци и сметаната.
Маслото загряваме в нагорещен тиган, в който сме пуснали стръкчета прясна мащерка, за да го обогати с аромата си.
Поднасяме супата от пуешко бутче топла, прибавяйки по лъжичка от маслото и изцеден лимонов сок.
Коментари