Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Задушена пуйка»Ароматнo цитрусово пуешко бутче

Ароматнo цитрусово пуешко бутче

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Ароматнo цитрусово пуешко бутче
Снимка: Ivelina
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
130 мин.
Порции
4
"Насладете се на тази рецепта за пуешко бутче с ароматни цитрусови нотки"

Необходими Продукти

  • пуешко бутче - 1 кг или 2 бутчета (всеки около 450 г)
  • розмарин - 2 клончета
  • чесън - 2 скилидки
  • сол
  • червен пипер
  • зехтин - или 20 мл на вкус
  • краве масло - 20 г
  • мандарини - 100 мл сок прясно изцеден
  • лимонов сок - 2 супени лъжици
  • ароматно вино - 200 мл бяло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Не напразно птичето месо е много популярно във фитнес кухнята: пуешкото месо съдържа много протеини, магнезий и витамин В.

Месото на крака е по-ароматно и сочно, но на 8 процента, не е толкова постно, колкото месото от пуешки гърди.

Подготовка за ароматните пуешки бутчета:

Загрейте фурната до 180° C отгоре и отдолу, загрейте предварително.

Измийте клончетата розмарин и откъснете листата. Нарежете скилидките чесън на резенчета, удобни да пъхнете в прорезите. Изцедете сока на един лимон и мандарините.

Измийте пуешките бутчета. Подсушете бутчетата с хартиена кърпа. Направете няколко разреза, в които да пъхнете скилидките чесън, масло и розмарин.

В голям съд за фурна поставете бутчетата. Подправете със сол и червен пипер. Поръсете със сока на лимон и мандарина и накрая поръсете пуешките бутчета със зехтин.

Полейте в гювеча 200 мл бяло ароматно вино. Течностите трябва да дойдат около 1.1/2 до 2 сантиметра от страните на пуйката, оставяйки кожа открита.

Покрийте с капак чугунен или керамичен гювеч и поставете върху средната решетка на фурната. Оставете да се готви за 90 минути необезпокоявано.

След това махнете капака (фолио) и оставете да се готви още 30 минути (да стане хрупкава кожичка и сосът да намалее). Извадете от фурната. Извадете парчетата задушена пуйка и ги поставете върху плато.

Изсипете соса в мерителна чашка и го оставете да се охлади за няколко минути.

Докато се охлажда, излишната мазнина ще се покачи на повърхността. Използвайте лъжица, за да отстраните излишната мазнина.

След това опитайте соса и коригирайте подправката със сол и черен пипер, както желаете.

Насладете се на ароматно цитрусово пуешко бутче!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: