Начин на приготвяне
Не напразно птичето месо е много популярно във фитнес кухнята: пуешкото месо съдържа много протеини, магнезий и витамин В.
Месото на крака е по-ароматно и сочно, но на 8 процента, не е толкова постно, колкото месото от пуешки гърди.
Подготовка за ароматните пуешки бутчета:
Загрейте фурната до 180° C отгоре и отдолу, загрейте предварително.
Измийте клончетата розмарин и откъснете листата. Нарежете скилидките чесън на резенчета, удобни да пъхнете в прорезите. Изцедете сока на един лимон и мандарините.
Измийте пуешките бутчета. Подсушете бутчетата с хартиена кърпа. Направете няколко разреза, в които да пъхнете скилидките чесън, масло и розмарин.
В голям съд за фурна поставете бутчетата. Подправете със сол и червен пипер. Поръсете със сока на лимон и мандарина и накрая поръсете пуешките бутчета със зехтин.
Полейте в гювеча 200 мл бяло ароматно вино. Течностите трябва да дойдат около 1.1/2 до 2 сантиметра от страните на пуйката, оставяйки кожа открита.
Покрийте с капак чугунен или керамичен гювеч и поставете върху средната решетка на фурната. Оставете да се готви за 90 минути необезпокоявано.
След това махнете капака (фолио) и оставете да се готви още 30 минути (да стане хрупкава кожичка и сосът да намалее). Извадете от фурната. Извадете парчетата задушена пуйка и ги поставете върху плато.
Изсипете соса в мерителна чашка и го оставете да се охлади за няколко минути.
Докато се охлажда, излишната мазнина ще се покачи на повърхността. Използвайте лъжица, за да отстраните излишната мазнина.
След това опитайте соса и коригирайте подправката със сол и черен пипер, както желаете.
Насладете се на ароматно цитрусово пуешко бутче!