Начин на приготвяне
Този уханен еликсир баба приготвяше от розите в нашата градина, чийто аромат пленяваше всеки минувач. В цветната леха има корен роза с вълшебно ухание и много кичест цвят.
Именно от нея събрах цветовете и се радвам, че макар и в малко количество ще се насладим на ароматния розов сироп.
Ако пък успеете да си наберете розови цветове от сорта Дамасцена не пропускайте тази рецепта!
Почистения от дръжки и цветна кошничка розов цвят заливаме с чаша–две вода от извора или да е преварена! Съдът трябва да е емайлиран или стъклен, не метален!
Засипваме ги с 1 кг. захар и с дървена лъжица разбъркваме хубаво, за да смесим всички съставки. Захлупваме съда и го слагаме в мазето /в хладилника/ на хладно за 24 часа. На два-три пъти разбъркваме съдържанието.
На следващия ден възваряваме на силен котлон сироп от останалата захар и количество вода. Щом сиропът се „оцъкли“ и стане прозрачен намаляваме температурата.
Тенджерата с розовия цвят и захарта трябва да я извадим от хладилника, за да е със стайна температура и захарта да се е разтопила.
Тогава прецеждаме през тензух цветовете, като притискаме добре до последната капка уханен еликсир.
Сипваме ги в сиропа и варим на умерена температура до сгъстяване. Бъркаме с дървена лъжица непрекъснато, залепени до котлона, за да не загори! ! !
5 минути, преди да свалим сиропа прибавяме лимонената киселина, размита в малко топла водичка.
Наливаме розовия сироп в сухи, затоплени бутилки и затваряме. Обръщаме ги с капачките надолу и завиваме с вълнен месал /кърпа/, за да изстиват бавно.
Да ви е сладко и уханно!
Съвет: Тъй като моето количество бе наистина малко, аз не прибавих лимонена киселина.
Когато сиропът е за бърза консумация, вместо лимонена киселина се прибавя ½ прясно изцеден лимонов сок. Сиропът трябва да е изстинал, за да запазим витамините на цитруса.
Концентрата държим в хладилник и разреждаме на вкус.
Коментари