Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Сиропи»Сироп от рози по автентична рецепта

Сироп от рози по автентична рецепта

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Сироп от рози по автентична рецепта
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"В страната на розите знаят и как да приготвят най-ароматния сироп от рози по изпитана от времето рецепта"

Необходими Продукти

  • розов цвят - 1 кг
  • захар - 2 кг
  • изворна вода - 2 литра
  • лимонена киселина - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този уханен еликсир баба приготвяше от розите в нашата градина, чийто аромат пленяваше всеки минувач. В цветната леха има корен роза с вълшебно ухание и много кичест цвят.

Именно от нея събрах цветовете и се радвам, че макар и в малко количество ще се насладим на ароматния розов сироп.

Ако пък успеете да си наберете розови цветове от сорта Дамасцена не пропускайте тази рецепта!

Почистения от дръжки и цветна кошничка розов цвят заливаме с чаша–две вода от извора или да е преварена! Съдът трябва да е емайлиран или стъклен, не метален!

Засипваме ги с 1 кг. захар и с дървена лъжица разбъркваме хубаво, за да смесим всички съставки. Захлупваме съда и го слагаме в мазето /в хладилника/ на хладно за 24 часа. На два-три пъти разбъркваме съдържанието.

На следващия ден възваряваме на силен котлон сироп от останалата захар и количество вода. Щом сиропът се „оцъкли“ и стане прозрачен намаляваме температурата.

Тенджерата с розовия цвят и захарта трябва да я извадим от хладилника, за да е със стайна температура и захарта да се е разтопила.

Тогава прецеждаме през тензух цветовете, като притискаме добре до последната капка уханен еликсир.

Сипваме ги в сиропа и варим на умерена температура до сгъстяване. Бъркаме с дървена лъжица непрекъснато, залепени до котлона, за да не загори! ! !

5 минути, преди да свалим сиропа прибавяме лимонената киселина, размита в малко топла водичка.

Наливаме розовия сироп в сухи, затоплени бутилки и затваряме. Обръщаме ги с капачките надолу и завиваме с вълнен месал /кърпа/, за да изстиват бавно.

Да ви е сладко и уханно!

Съвет: Тъй като моето количество бе наистина малко, аз не прибавих лимонена киселина.

Когато сиропът е за бърза консумация, вместо лимонена киселина се прибавя ½ прясно изцеден лимонов сок. Сиропът трябва да е изстинал, за да запазим витамините на цитруса.

Концентрата държим в хладилник и разреждаме на вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Ами тези които сложихте в мазата какво става с тях?Там ли си остават?
09.05.2024 10:51