Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за месо»Тонкацу сос по автентична японска рецепта

Тонкацу сос по автентична японска рецепта

MilenMilen
Новак
1214330
Тонкацу сос по автентична японска рецепта
Снимка: Milen
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
240 мин.
Порции
20
"Готовият сос Тонкацу сос по автентична японска рецепта може да се съхранява за месец в хладилник и е подходящ за всякакви печени меса, ориз и много други, задължителен е при сервирането на шницел Тонкацу"

Необходими Продукти

  • домати - 500 г от консерва
  • ябълки - 1 или 2 бр.
  • пресен джинджифил - 10 г
  • чесън - 3 големи скилидки или 10 г
  • селъри - 1 стрък
  • моркови - 1бр.
  • лук - 1 глава
  • сушени фурми - 50 г
  • канела - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 1 ч.л.
  • карамфил - 1 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • кардамон - 1/2 ч.л.
  • лют пипер - 1/2 ч.л. едро смлян
  • мащерка - 1/2 ч.л.
  • дафинов лист - 2бр.
  • салвия - 2 - 3 листа
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • захар - 130 г
  • сол - 30 г
  • соев сос светъл - 50 мл
  • оризов оцет - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В суха тенджера слагаме 30 г захар и на бавен огън карамелизираме до светло кафяв цвят, добавяме 200 мл гореща вода. Пасираме в робот доматите, лука, моркова, чесъна, джинджифила, фурмите, ябълките и селърито.

Прибавяме пасираните зеленчуци в тенджерата, наливаме 800 мл вода и готвим под капак на бавен огън 1ч. - 1 ч.30 мин.

Бульонът трябва да стане наполовина след около 1 ч. до 1 ч.30 мин. Добавяме всички подправки, солта, соевия сос, оцета и 100 г захар.

След като заври повторно, махаме от огъня. Оставя се да изстине и се прецежда през марля. Прецедения сос се слага на котлон и на бавен огън се редуцира с 30%, трябва да е като рядка боза, понеже се сгъстява след като изстине.

Готовият сос Тонкацу сос по автентична японска рецепта може да се съхранява за месец в хладилник и е подходящ за всякакви печени меса, ориз и много други, задължителен е при сервирането на шницел Тонкацу.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: