Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пържен патладжан с доматен сос

Пържен патладжан с доматен сос

Пържен патладжан с доматен сос
Снимка: Цвети Хаджипеткова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Колкото патладжани има в хладилника, до един ще ги приготвим така"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 големи
  • олио - за пържене (печене)
  • Продукти за доматения сос
  • домати - 4 - 5 големи (настъргани на рендето без люспата) или 1 буркан консервирани домати
  • лук - 1 глава (настърган на едрото ренде)
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • люти чушки - 1 бр. (по желание)
  • захар - 1 ч.л. равна
  • червен пипер - 1/2 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • олио
  • магданоз - или копър, нарязан на дребно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжанът се нарязва на дълго или на кръгчета и се накисва в солена вода за 15 минути, за да се отдели горчилката.

Изпържва се в олиото или се изпича с повече олио в тава във фурната, като се изважда върху домакинска хартия, която да попие мазнината.

Доматеният сос се приготвя като лукът, чесънът и лютата чушка се запържват в олиото. Прибавя се червеният пипер, супената лъжица брашно и веднага след това настърганите домати.

Ако доматите не са много сочни се добавя и малко вода. Слагат се захарта и солта, оставя да ври на слаб огън около един час като от време на време се разбърква. Водата от доматите трябва да изври и те да се сгъстят.

Сервира се, като в чиния се сипва от доматения сос и отгоре се слага от пържения патладжан. Поръсва се с нарязания копър или магданоз.

С този сос могат да се приготвят печени чушки, пържен патладжан, наденица, пилешко месо и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: